Slik blir du lurt av regjeringens sleipe triks

Dette har ikke jeg skrevet. Det er hentet fra na24.no .

___________________________________

Slik blir du lurt av regjeringens sleipe triks

Fremskrittspartiets finanspolitisketalsmann, Ketil Solvik-Olsen, er ikke nådig i sin kritikk av regjeringen, og det han kaller uansvarlig finanspolitikk.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

– Regjeringen lurer velgerne. Vi har tatt dem med buksene nede flere ganger, sier Solvik-Olsen til NA24.

– Trikser

Solvik-Olsen sikter til hvordan regjeringen «trikser» med bevilgninger i forhold til handlingsregelen.

Handlingsregelen er kort fortalt noe den første Stoltenberg-regjeringen I foreslo tilbake i 2001, og som de fleste politiske partier støtter, med unntak av Fremskrittspartiet.

Den går ut på at underskuddet på statsbudsjettet maks kan være på fire prosent av verdien av Oljefondet til enhver tid ved årets start.

Regjeringens argument er at vi må unngå at den norske økonomien blir overopphetet og skaper unødig inflasjon, samt at man sparer mer til fremtidige generasjoner og stadig økende pensjonsforpliktelser.

– Statsministeren misbruker tilliten

– Vi er ikke uenig i at vi må spare, det er bare måten det skjer på, sier Solvik-Olsen.

– Det er så lett å trikse med tallene, og statsministeren misbruker tilliten mange journalister har til ham på grunn av hans økonomiutdannelse. Hver gang vi foreslår bevilgninger utover handlingsregelen, blir vi beskyldt for å være uansvarlige. Men regjeringen bruker selv mange titalls milliarder oljekroner utenfor budsjettet, men slipper unna fordi de kaller bevilgningen «formueomplassering». Da er det plutselig greit, og kommentatorkorpset gisper av beundring, fortsetter Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann.

SLEIP ÅL: - Så tar han selvfølgelig æren for at regjeringen senere bevilger 10 milliarder. Snakk om frekkhetens nådegave, sier Ketil Solvik-Olsen.SLEIP ÅL: – Så tar han selvfølgelig æren for at regjeringen senere bevilger 10 milliarder. Snakk om frekkhetens nådegave, sier Ketil Solvik-Olsen. Foto: Paul Weaver

– Hvordan gjør de det?

– Bare se på Statkraft. De siste 10 årene har de fått tilført rundt 20 milliarder kroner fra staten, midler som de skal bruke på investeringer i inn- og utland. 10 milliarder kom så sent som i 2010, sier Solvik-Olsen.

– Det blir jo helt tullete

– I stedet for å bevilge pengene over statsbudsjettet slik at bruken ble omfattet av handlingsregelen, gir regjeringen pengene direkte til selskapet fra oljefondet. Da slipper de å involvere handlingsregelen, for den omfatter ikke slik «formueomplassering».

– Men «press»-virkningen på økonomien blir den samme. Det blir jo helt tullete.

– Det var vel i forbindelse med den siste bevilgningen i 2010 at Arvid Grundekjønn ble sparket av Giske som styreformann i Statkraft?

– Stemmer det. Giske er en sleip ål. Først ignorerer han Statkraft sitt ønske om ikke å ta ut utbytte, så sparker han Grundekjønn som letter litt på frustrasjonen i media etter å ha snakket i over ett år til døve ører hos Giske. Og ikke nok med det, så klarer Giske å sende et brev til Statkraft kun noen måneder etter sparkingen av Grundekjønn, om ikke Statkraft ønsker litt mer kapital, sier Solvik-Olsen.

– Frekkhetens nådegave

– Så tar han selvfølgelig æren for at regjeringen senere bevilger 10 milliarder. Snakk om frekkhetens nådegave, fortsetter Solvik-Olsen.

HVITVASKE: Her beskriver Fremskrittspartiets Ketil Solvik-Olsen hvordan regjeringen «hvitvasker» oljepengene.HVITVASKE: Her beskriver Fremskrittspartiets Ketil Solvik-Olsen hvordan regjeringen «hvitvasker» oljepengene.

– Poenget mitt er at regjeringen burde latt være å ta ut utbytte fra Statkraft i to år, så hadde selskapet fått styrket sin egenkapital. Regjeringens problem er at de da hadde fått store problemer med handlingsregelen og budsjettbalansen. Derfor trengte de en mer kreativ løsning.

– Ved å investere oljepenger direkte, kan de fortsatt ta ut utbytte og unngå brudd på handlingsregelen. Slikt sett bruker de Statkraft turbiner til å hvitvaske oljepenger. Oljepengenes inflasjonspress blir magisk borte når oljepenger blir til kraftpenger, og likevel kan tilføres økonomien.

Dette gjelder ikke bare helstatlige selskaper, men også for halvstatlige selskaper som DnB, Statoil og SAS for å nevne noen.

– Staten har investert fem milliarder i DnB-emisjon og handlet Statoil-aksjer for 19 milliard kroner utenfor budsjettet og dermed handlingsregelen. Da er det visst ansvarlig, men hadde pengene blitt investert i vei, så hadde det vært uansvarlig. Forstå det dem som kan, sier Solvik Olsen.

– Ren lurer

Det fins flere eksempler.

– Ta NOx-fondet. Der gjorde regjeringen det samme. Rundt 600 millioner kroner i årlige avgift blir generert til fondet, hovedsakelig fra oljenæringen. Men for at disse oljepengene ikke skulle bli definert innen handlingsregelen, ber man heller oljeselskapene å gi frivillig penger til fondet.

– Ren lureri, og det vet regjeringen, men nekter konsekvent å snakke om det.

– Det er lov å gjøre feil, men innrømm det.

NOx-fondet er et spleiselag der bedriftene som er med kan søke om støtte til utslippsreduserende tiltak. NOx er forkortelse for Nitrogenoksider, og er avgasser som fører til sur nedbør og økt konsentrasjon av bakkenært ozon

– Så blir vi kalt uansvarlige

Solvik-Olsen er frustrert, veldig frustrert.

– Hver gang vi foreslår noen milliarder til veier eller tog, så blir vi kalt uansvarlige. Men regjeringen har gitt over en milliard oljekroner til SAS, utenfor handlingsregelen, og Avinor har fått over syv milliarderoljekroner til å bygge flyplasser for. Det er litt rart at regjeringen, i disse klimatider, forsvarer at flytrafikk skal bygges med oljepenger men ikke jernbane.

Han mener det er viktig å skille mellom forbruk og investeringer.

– Å investere i noe som gir en meravkastning frem i tid er svært forskjellig fra å innføre nye velferdsgoder eller betale stadig flere for å stå utenfor arbeidslivet.

– Hånet og kalt useriøse

Solvik-Olsen viser til at utgiftsposten på statsbudsjettet har økt fra 2005 til 2012 med nesten 350 milliarder kroner til rundt 1000 milliarder kroner.

– Hvis vi hadde sagt i 2005 at utgiftene på statsbudsjettet ville øke til 1000 milliarder kroner, hadde vi blitt hånet og kalt useriøse. Nå har dagens regjering gjort nettopp det, sier Solvik-Olsen.

– Hva skyldes økningen?

– At vi ikke har et budsjett som skiller mellom forbruk og investeringer. Vi bruker for mye penger på kortsiktig velferd og for lite til langsiktige investeringer, sier Solvik-Olsen.

Næringsminister Trond Giske avstår fra å kommentere på Solvik-Olsens påstander.

______________________________________________________________________

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..